Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ



Τα παλαιότερα γνωστά έργα ζωγραφικής ανακαλύφθηκαν απο σπηλαιολόγους στο σπήλαιο Σωβέ στην Γαλλία το 1994.
Οι ζωγραφιές αυτές απεικονίζουν ζώα και κυνηγούς και θεωρούνται περίπου 32.000 ετών. . 

Είσοδος στο σπήλαιο Σωβέ στην Γαλλία








                                                                                                                                             













   Ο παλαιολιθικός άνθρωπος  χαράζε και ζωγραφιζε τους βράχους των σπηλαίων όπου ζούσε (βραχογραφίες). Ο σκοπός του δεν ήταν  διακόσμητικός, αλλά  κάπως "μαγικός". Π.χ. προς εξευμενισμό του ζώου - θεότητας να αποδεχτεί το κυνήγι του από τον κυνηγό του, για τον οποίο η σύλληψη του ζώου ήταν θέμα επιβίωσης...
(πηγή: περιοδικό Νational Geographic, τ. Αύγ. 2001 )



ΑΙΓΥΠΤΟ

Και  περνάμε γρήγορα στην Αίγυπτο, στην εποχή των Φαραώ, τα θέματα της ζωγραφικής τους αφορούσαν την μετά θάνατο ζωή μέσα από την θρησκευτική τους προέκταση. Τα ιερογλυφικά τους ήταν σαν μικρές εικόνες και υποκαθιστούσαν τα αντικείμενα. Ήταν αυστηρά και κωδικοποιημένα με σκοπό να είναι αποτελεσματικά και συνυπήρχαν με ζωγραφιές κυρίως στην σαρκοφάγους αλλά και σε αγγεία.  Μέσω της ζωγραφικής και των ιερογλυφικών, πίστευαν ότι κερδίζουν την αθανασία με όλα τα υπάρχοντα τους και την κοινωνική τους θέση. Ότι υπήρχε στην παράσταση του τάφου τους με μαγικό τρόπο συνέχιζε να ζει και ο Φαραώ ήταν σαν να το έπαιρνε μαζί του στην συνέχεια της επόμενης ζωής του. 

Αιγυπτιακή απόδοση του χώρου και νερού

Ιερογλυφικά




Η τέχνη γινόταν απο ανώνυμα συνεργία τεχνιτών, ενώ τα θέματα ήταν προκαθορισμένα από τους ιδιοκτήτες των τάφων όσο ζούσαν. Η τέχνη ήταν όργανο του εν ελέω θεού βασιλιά ώστε να συνεχίζεται η εξουσία του. Γι αυτό και απεικόνιζε με σαφήνεια των διαχωρισμό των κοινωνικών τάξεων.


Μινωική τέχνη "Η Παριζιάνα" 1500 π.Χ.
Τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν ήταν νερομπογιές με κόλλα πάνω σε υπόστρωμα λάσπης ή γύψου και ο τεχνίτης ξεκινούσε από το φόντο και συνέχιζε στα σώματα και τα αντικείμενα. 
Τα σαρκικά μέρη των ανδρών ήταν πιο σκούρα από των γυναικών. 
Όπως έκαναν και στην κυκλαδική αλλά και στην μινωική τέχνη!

Αιγυπτιακή φιγούρα




















Βλέπουμε καθαρά στην φωτο της απόδοσης του θέματος  από τους Αιγυπτίους και την συγκρίνουμε με την  επόμενη των Μινωικών. 

"Δελφίνια" Κνωσσός

Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναπαράστασης της αιγυπτιακής τέχνης ήταν:
Α) Όσο πιο σημαντικό ήταν ένα πρόσωπο, τόσο πιο μεγάλο το απεικόνιζαν (φωτο κάτω Νο 1)
Β) Τα στιγμιότυπα των θεμάτων γινόταν σε λωρίδες όπου και «διαβαζόταν» από κάτω προς τα πάνω.
Γ) Ότι απεικονίζεται υπάρχει. Έτσι πχ. Τον ποταμό (πάντα σε κάτοψη) τον έκαναν διαφανή ώστε να φαίνονται τα ψάρια μέσα του.
Δ) Στο πρόσωπο πρέπει να φαίνονται όλα τα χαρακτηριστικά του. Οπότε απεικονιζόταν το κεφάλι προφίλ και τα μάτια  μετωπικά. Στο σώμα προφίλ η κοιλιά, το στήθος στην γυναίκα, η λεκάνη, τα πόδια και τα χέρια που πάντα ήταν σε διάσταση για να φαίνονται και τα δυο. Εn face οι ώμοι, η πλάτη, ο αντρικός θώρακας. Έτσι αναλοίωτη στον χρόνο έμεινε  η αιγυπτική τέχνη πάνω από 3.000 χρόνια.
Ε) Απουσία της τρίτης διάστασης-το βάθος.
Ζ) Χρησιμοποιούν έντονα περιγράμματα.






Φωτο νούμερο 1












Κνωσσό
Τα γενικά σχήματα και οι φόρμες καταστούν την αιγυπτιακή τέχνη αφαιρετική.
(Αφαίρεση σημαίνει ότι δεν ζωγραφίζουμε αυτό που βλέπουμε (αναπαράσταση)  αλλά αυτό που αισθανόμαστε, σκεφτόμαστε ή θέλουμε να πούμε στην δική μας γλώσσα, με τον τρόπο που μας εκφράζει χωρίς περιορισμούς.)
Εδώ έχει σημασία το «τί» θέλουν να πουν πολύ περισσότερο από το «πώς» θα το πουν.
Και προσωπικά για μένα αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Το τι θέλουμε να πούμε και όχι το πώς το λέμε.
Αναφέρθηκα στην αιγυπτιακή τέχνη  επειδή επηρέασε την αρχαία ελληνική τέχνη, και αυτή με την σειρά της, την τέχνη όλου του δυτικού κόσμου.


 Εργασία  απο  την  Μαρία  Ουζούνογλου





Πολλοί με ρωτάτε τον τρόπο που γίνεται κανείς μέλος εδώ στο μπλοκ. Πηγαίνετε δεξιά κάτω από την φωτο μου που λέει «Γίνετε μέλη» Πατήστε πάνω και γράφεστε. Είναι πολύ εύκολο και πολύ ενισχυτικό για μένα ψυχολογικά και μόνο αφού δεν έχω διαφημίσεις για άλλο κέρδος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...